Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Počitniška lekarna za ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Počitniška lekarna za otroke

Počitniška lekarna za otroke

Pred odhodom na dopust poleg oblačil in vseh pripomočkov, ki jih pripravimo za dopustniške dni, poiščimo prostor tudi za počitniško lekarno, ki nam bo ob blažjih zdravstvenih težavah odvrnila marsikatero nevšečnost. Zdravila ali izdelke izberemo glede na starost otroka in njegovo zdravstveno stanje. V vsako počitniško lekarno spadajo izdelki za zniževanje povišane telesne temperature in/ali lajšanje bolečine ter nekaj osnovnega obvezilnega materiala, predvsem v poletnem obdobju pa tudi izdelki za zaščito kože pred soncem. V spodnjem prispevku so navedeni tudi ostali izdelki, ki nam bodo v pomoč pri najpogostejših zdravstvenih težavah na potovanjih z otroki, pri čemer seveda upoštevamo tudi zdravstvene posebnosti otroka (na primer slabost med vožnjo, preobčutljivost po piku žuželk …).

Kaj naj vsebuje vsaka počitniška lekarna za otroke?

Poleti je zelo pomembno, da poskrbimo za zaščito otroške kože pred soncem. Potrebno je  imeti pripravljene izdelke s primernim zaščitnim faktorjem. Pri otrocih posegamo po faktorjih z visoko in zelo visoko zaščito.

Počitniška lekarna naj vsebuje obvezilni material, kot so sterilna gaza, povoji (manjših velikosti), varnostne zaponke, vodoodporni obliži (za otroke so še posebej privlačni obliži s tiskanim motivom risanih junakov), dodajmo tudi škarje. Za oskrbo udarnin, ureznin in ostalih površinskih ran pripravimo razkužilo za rane, ki naj ne vsebuje alkohola, da otroka »ne peče«. Z mazilom za rane bomo prispevali k hitrejšemu celjenju blažjih površinskih poškodb kože. Dobro je, da je na dosegu rok tudi pinceta (za odstranjevanje klopov ali tujkov).

Pripravimo tudi zdravila za zniževanje povišane telesne temperature oziroma lajšanje bolečine kot je na primer paracetamol. Izberemo tako farmacevtsko obliko, ki bo ustrezala starosti in teži otroka (npr. za dojenčke svečke, za manjše otroke sirup).

Pogostejše težave pri otrocih

Še posebno v poletnem času naj mesto v počitniški lekarni dobijo  sredstva za zaščito pred piki žuželk in izdelki za odpravljanje težav po piku. Glede na pretekle izkušnje otrokove preobčutljivosti lahko dodamo tudi zdravila proti alergijam in za blažitev težav pri alergijah, ki jih imenujemo antihistaminiki. Uporabimo jih lahko na primer tudi ob alergijski reakciji po piku žuželk ali stiku z ožigalkarji.

Prebavne težave so pogost spremljevalec počitniških dni, zato lahko pripravimo tako izdelke za lajšanje težav pri driski kot tudi zaprtju. Kot preventivo in podporno zdravljenje pri driskah, napenjanju in drugih prebavnih motnjah, lahko uporabimo probiotike. V lekarnah so na voljo tudi izdelki, ki v prebavnem traktu nase vežejo škodljive snovi, ki povzročajo drisko. Ob driski, prekomernemu potenju ali bruhanju,  je potrebno nadomestiti velike izgube vode in elektrolitov, zato naj bo dosegljiva tudi peroralna rehidracijska sol, ki jo, raztopljeno v vodi, otroku dajemo previdno, večkrat v manjših količinah. Ob znakih dehidracije je nujen posvet z zdravnikom.

 

Kadar je zaprtje posledica spremenjene prehrane ali spremembe ustaljenega načina odvajanja, si lahko pomagamo z osmoznim odvajalom z laktulozo ali z odvajali, ki povečujejo volumen blata. V primeru, da zaprtje traja že več dni, lahko uporabimo glicerinske svečke ali svečke, ki s sproščanjem ogljikovega dioksida sprožijo refleks za izpraznitev črevesa.

 

Veliko otrok ima težave s potovalno slabostjo, ki jo lahko izzovejo različna transportna sredstva. Za preprečevanje slabosti, bruhanja in/ali vrtoglavice, povezane s potovalno boleznijo, si lahko pomagamo z zdravilom v obliki tablet, ki vsebuje učinkovino difenhidramin in je v lekarnah dosegljivo brez recepta. Primerno je za starejše otroke. Na voljo pa so tudi homeopatska zdravila za lajšanje težav s slabostjo, ki jih izberemo na podlagi simptomov, prehranska dopolnila z izvlečkom ingverja, in nekateri pripomočki, kot na primer zapestnice z delovanjem na akupresurne točke.

Za lokalno zdravljenje blažjih okužb v ustni votlini in žrelu lahko pripravimo antiseptike.  Za otroke, ki že znajo raztopiti različne trdne oblike v ustih (npr. trdne bonbone), so na voljo v obliki pastil, za mlajše pa tudi v obliki razpršila. V kolikor pričakujemo prihod novih zobkov, pripravimo tudi izdelke za lajšanje bolečine v ustni votlini v obliki gela ali kapljic.

Ob blagem vnetju ušes si krajši čas lahko pomagamo s kapljicami za ušesa, ki olajšajo bolečine v ušesih. V kolikor pričakujemo, da bo velik del aktivnosti potekal v vodi, za otroka, ki ima pogosta vnetja ušes,  s seboj vzemimo tudi ušesne čepke, ki so vodoodporni in se prilegajo velikosti ušes.

Posebno pozornost namenimo tudi pravilnemu shranjevanju počitniške lekarne. Najbolje jo je hraniti na enem mestu, v posebnih torbicah ali škatlah, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage. Pazimo na primerno temperaturo shranjevanja zdravil, ki običajno ne sme biti višja od 25 °C. Še posebno pazljivo shranjujmo tista zdravila, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (inzulini, biološka zdravila …).

Ne pozabimo tudi na zdravila, ki jih otrok dobi na recept in jih mora redno jemati!

Za vsako zdravilo se s farmacevtom ali zdravnikom posvetujmo o pravilni uporabi. S seboj vzemimo tudi priloženo navodilo za uporabo.  

Primer počitniške lekarne za otroke            

Zaščita pred soncem

 • sončna krema z visokim in zelo visokim zaščitnim faktorjem

Obvezilni material, površinske poškodbe kože

 • sterilna gaza, povoji, obliži
 • škarje, pinceta
 • mazilo za rane, razkužilo za rane

Lajšanje blažjih zdravstvenih težav

 • svečke ali sirup za zniževanje povišane temperature in/ali lajšanje bolečine (paracetamol, ibuprofen)
 • alergija, piki žuželk (sredstva za zaščito pred piki žuželk in lajšanje težav po pikih)
 • pastile ali pršilo za lokalno lajšanje okužb v ustni votlini

Prebavne težave

 • driska: probiotiki, drugi izdelki, peroralna rehidracijska sol
 • zaprtje: odvajala

Potovalna slabost

 • difenhidramin, homeopatska zdravila
 • prehranska dopolnila z ingverjem

 

datum pregleda informacije: maj 2017

Pripravila: Polona Gabrovšek, mag. farm.


Anketa


Iskanje