Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Poletna nega kože

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Poletna nega kože

Poletje je čas, ko je naša koža v večji meri izpostavljena sončnim žarkom. Blago sonce ima številne blagodejne učinke na zdravje, premočno sonce pa nam lahko škoduje, kar hitro opazimo tudi na koži, saj je le-ta poškodovana in kaže znake prezgodnjega staranja.

Da bi ohranili zdravo in lepo kožo tudi poleti, jo skrbno negujmo in zaščitimo pred soncem. Danes so na voljo številni kozmetični izdelki za zaščito pred soncem, vendar ti izdelki predstavljajo le enega od številnih ukrepov za zaščito pred škodljivimi vplivi UV sevanja. Popolne zaščite pred tveganji zaradi UV sevanja ne morejo zagotoviti niti najbolj učinkoviti izdelki. Pomembno je, da se izogibamo dolgotrajnemu izpostavljanju soncu. Ko je sonce najmočnejše, se zadržujemo v senci. Zaščitimo se s pokrivalom, oblačili in sončnimi očali.

Poleti pa koža ni obremenjena samo zaradi škodljivih vplivov sončnih žarkov, ampak jo izsušijo tudi vročina, suh zrak, klimatske naprave, pogosto umivanje, morska voda. Zato je zelo pomembna vsakodnevna nega s pravilno izbranimi kozmetičnimi izdelki, katerih glavna naloga je, da koži povrnejo izgubljeno vlago. Le koža, ki vsebuje dovolj vlage, je zdrava, sijoča, sveža in napeta. Kakovostni kozmetični izdelki vsebujejo visok delež sestavin z vlažilnim učinkom, kot so ektoin, kolagen, dekspantenol, rastlinska olja in masla …  Poskrbeti moramo tudi, da naše telo dobi dovolj tekočine s pitjem, saj dehidrirano telo koži ne more zagotoviti zadostne količine vode.

Dobro znano tradicionalno sredstvo za poletno nego kože je šentjanževo olje. Koži vrača izgubljeno maščobo in vlago, pomirja od sonca razdraženo in pordelo kožo, blaži pa tudi sončne opekline. Ob tem velja opozoriti, da šentjanževo olje ni primerno kot sredstvo za zaščito pred soncem, saj ne ščiti kože pred škodljivimi vplivi UV sevanja. Lahko povzroči tudi fotosenzibilizacijo oziroma preobčutljivost kože na svetlobo.

Poleti je priljubljeno tudi kakavovo maslo, ki je sicer nepogrešljiva sestavina čokolade. To maslo prijetnega vonja poskrbi, da od sonca utrujena koža ponovno postane mehka in prožna. Enako kot šentjanževo olje tudi kakavovo maslo ne zagotavlja zadostne UV zaščite, zato ga na kožo ne nanašamo z namenom zaščite pred sončnimi žarki.

 

Datum priprave informacije: julij 2017

Tjaša Prevodnik, mag.farm., spec.

Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje