Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Pravilna in varna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pravilna in varna uporaba protibolečinskih zdravil

Protibolečinska zdravila, pravimo jim tudi analgetiki, se uporabljajo za lajšanje in odpravljanje bolečine. Sem sodijo paracetamol, nesteroidna protivnetna zdravila in opiodni analgetiki. Pri lajšanju blagih do zmernih bolečin, ki trajajo le krajši čas, se najpogosteje odločamo za analgetike, ki so na voljo brez recepta, pri močnejših bolečinah pa ta zdravila običajno predpiše zdravnik.


Isti analgetik lahko lajša bolečine različnega izvora

Dobro je vedeti, da lahko isto analgetično zdravilo uporabimo ob različnih bolečinah; na primer pri glavobolu, bolečinah v mišicah, bolečih menstruacijah, zobobolu. Analgetična učinkovina je pogosto tudi sestavina kombiniranih zdravil za lajšanje težav pri gripi in prehladu. Nekateri analgetiki (paracetamol, acetilsalicilna kislina, nesteroidna protivnetna zdravila) hkrati tudi znižujejo povišano telesno temperaturo. Vedeti moramo, da je ista učinkovina na voljo v zdravilih različnih proizvajalcev, v različnih farmacevtskih oblikah (na primer kot sirup, tablete, svečke), nekatere so hkrati na voljo na recept in brez recepta. Navedeno je še posebej potrebno upoštevati pri odmerjanju, da ne pride do prekomernega odmerjanja.


Analgetiki so na voljo v različnih oblikah

Najpogosteje analgetike zaužijemo v obliki tablet, kapsul ali sirupa. Če gre za nesteroidna protivnetna zdravila se jih praviloma vzame s kozarcem vode, najbolje po jedi, saj se s tem zmanjša neposredni škodljivi vpliv na sluznico želodca. V kolikor imajo tablete ali kapsule gastrorezistentno oblogo, jih praviloma zaužijemo cele in to na prazen želodec. Opiodni analgetiki pa so na voljo tudi kot transdermalni obliži, kapljice in v obliki mešanice raztopine za analgetične črpalke. Nekateri analgetiki so namenjeni lajšanju lokalne bolečine, zlasti nesteroidna protivnetna zdravila v obliki mazil in gelov.


Trajanje zdravljenja z analgetiki je različno

Običajno analgetike uporabljamo le krajši čas, dokler je prisotno stanje (na primer poškodba), ki povzroča bolečino. Samozdravljenje bolečine praviloma na sme trajati dlje kot 3 do 7 dni. Pri bolečini, ki jo zdravimo z zdravili na recept, moramo upoštevati navodila zdravnika, ki tudi določi trajanje zdravljenja. Pomemben podatek, ki ga mora bolnik poznati pri analgetikih, je prav najvišji enkratni ter najvišji dnevni odmerek. Pri dolgotrajni bolečini lahko analgetike uporabljamo redno, dlje časa. Zlasti dolgotrajna in prekomerna uporaba analgetikov lahko vodi do hujših zdravstvenih težav - ob tovrstni uporabi paracetamola se lahko poškodujejo jetra, nesteroidna protivnetna zdravila škodujejo sluznici prebavil, opiati pa poleg drugih neželenih učinkov lahko povzročijo tudi odvisnost. Pretirana raba analgetikov lahko povzroča z analgetiki povzročen glavobol.


Neželeni učinki nastopijo zlasti ob nepravilni uporabi

Pri jemanju nesteroidnih protivnetnih zdravil je nevarno njihovo škodljivo delovanje na želodčno sluznico z možnostjo krvavitve, ob visokih odmerkih tudi na ledvice in srčno-žilni sistem. Zdravila s protivnetnim in protirevmatičnim delovanjem nanašamo le na nepoškodovano kožo. Med uporabo in še dva tedna po prenehanju se ne sme izpostavljati soncu tistih delov kože, kjer je bilo zdravilo naneseno. Opioidni analgetiki lahko povzročijo zaprtje, slabost in bruhanje ter zaspanost in vrtoglavico, kar prispeva tudi k zmanjšani sposobnosti upravljanja vozil in strojev, zato je v času zdravljenja z opioidnimi analgetiki le-to povsem prepovedano. Na to opozarja tudi poln trikotnik rdeče barve na zunanji ovojnini.
Zaradi neželenih učinkov nekaterih analgetikov lahko zdravnik sočasno predpiše dodatna zdravila. Primer so zdravila za lajšanje zaprtja in bruhanja pri uporabi opioidnih analgetikov ali zdravila za zaščito želodčne sluznice (zaviralci protonskih črpalk) pri uporabi nesteroidnih protivnetnih zdravil, še zlasti pri starejših, sočasni uporabi nekaterih drugih zdravil ter dolgotrajni uporabi. Za zmanjšanje neželenih učinkov se pri izbiri analgetika upošteva tudi možnost neželenega medsebojnega delovanja zdravil.


Pozornost pri shranjevanju analgetikov

Analgetiki spadajo med tiste skupine zdravil, pri katerih je večja možnost zlorabe v nemedicinske namene, zato je potrebna posebna pozornost pri shranjevanju teh zdravil. Velik del zastrupitev z zdravili je namreč ravno posledica namerne ali nenamerne pretirane uporabe protibolečinskih zdravil. Analgetike kot vsa ostala zdravila hranite skupaj na enem mestu, zunaj dosega otrok in pod nadzorom.


Protibolečinska zdravila so varna, če jih jemljemo skladno z navodili zdravnika in farmacevta oziroma s priloženimi navodili za uporabo. K varni uporabi te skupine zdravil lahko z upoštevanjem navodil veliko prispeva prav bolnik. V primeru vprašanj o analgetikih vam lahko pomaga tudi lekarniški farmacevt.

 

Datum priprave informacije: september 2016


Farmakoinformativna služba 
Gorenjske lekarne
mag. Nina Pisk, mag. farm.


Anketa


Iskanje