Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Zdravila in starostniki

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila in starostniki

Povečano število in delež prebivalcev, starejših od 65 let, sta značilni za pretežni del svetovnih držav. Tudi v Sloveniji se delež oseb nad 65. letom povečuje. Danes je ta delež že več kot 15 odstotkov, po predvidevanjih naj bi se do leta 2025 ta delež podvojil.


Spremembe v starosti

Za starostnike so značilne številne spremembe, ki pomembno vplivajo tudi na razvoj bolezni, na zdravljenje z zdravili in povečujejo tveganje za nastanek problemov, povezanih z uporabo zdravil. Če želimo doseči varno, učinkovito in kakovostno zdravljenje, moramo zdravljenje z zdravili prilagoditi nastalim spremembam telesa. Prav tako je zelo pomembno, da starostniki zdravila uporabljajo skladno z navodili, saj s tem prispevajo k učinkovitosti in varnosti zdravila.


Zdravljenje z zdravili prinaša koristi in tudi tveganja

Staranje je normalen proces, ki nosi s seboj tudi kronične bolezni in povečano potrebo po zdravstvenih storitvah in zdravljenju z zdravili. Zdravljenje z zdravili, opirajoč se na varno in pravilno uporabo zdravil, je zagotovo prednost. Prispeva k boljšemu zdravstvenemu stanju, k izboljšanju kakovosti življenja in podaljševanju življenja, vendar prinaša tudi tveganja.
Najpogostejša tveganja, povezana z uporabo zdravil pri starostnikih, so:

 • nezdravljene zdravstvene težave;
 • neželeni učinki zdravila;
 • medsebojno delovanje med več zdravili, med zdravili in hrano, med zdravili in prehranskimi dopolnili, med zdravili in alkoholom ali sestavinami cigarete;
 • podvajanje uporabe zdravil;
 • zapletenost odmerjanja in uporaba neprimernih farmacevtskih oblik;
 • uporaba zdravila, ki ni skladna z navodilom zdravnika in farmacevta;
 • neredna uporaba zdravil pri kroničnih boleznih;
 • starostnik predpisano zdravilo sploh ne uporabi;
 • preobčutljivostne reakcije;
 • neprimerna izbira zdravila;
 • prevelik oziroma premajhen odmerek zdravila;
 • uporaba zdravila, ki ni namenjeno za to težavo;
 • neučinkovitost zdravila;
 • starostnikove težave s sluhom in vidom …

Tveganja lahko torej izhajajo iz zdravila samega ali nastanejo zaradi nepravilne uporabe zdravila.


Nasveti za pravilnejšo uporabo zdravil pri starostnikih

Pravilno in varno uporabo zdravil je mogoče doseči le z medsebojnim sodelovanjem in dogovarjanjem ter s spoštovanjem med starostnikom (družino, svojci in skrbniki), zdravnikom in farmacevtom. Starostniki morajo dobro poznati svoje bolezni in zdravila, ki jih uporabljajo.
Starostniki morajo prevzeti aktivno vlogo v procesu zdravljenja z zdravili, tudi s tem, da svoja zdravila dobro poznajo. Poznavanje zdravil bo vodilo v pravilno, varno in učinkovito uporabo. O svojem zdravilu naj se starostniki dobro informirajo že pred začetkom uporabe zdravila, pa tudi kasneje naj se o dvomih in težavah vedno posvetujejo z zdravnikom in farmacevtom.
Starostniki naj upoštevajo splošna priporočila za pravilno in varno uporabo zdravil:

 • Upoštevajo naj navodila zdravnika in farmacevta glede uporabe zdravil.
 • Nikoli naj sami ne spreminjajo odmerka zdravila. Nižji odmerek ne bo imel želenega učinka, večji odmerek lahko povzroči več neželenih učinkov.
 • Zdravila za kronične bolezni naj uporabljajo redno in ne opustijo uporabe zdravil zaradi boljšega počutja.
 • Starostniki naj ne uporabljajo zdravil, ki so predpisana drugim osebam.
 • Starostniki naj si ne izmenjujejo in posojajo zdravila, ki jih drugi uporabljajo za iste zdravstvene težave.
 • Starostniki naj ne uporabljajo zdravil, ki so hranjena nepravilno ali imajo pretečen rok uporabnosti.
 • Če se odločijo za sočasno uporabo zdravila brez recepta ali prehranskega dopolnila, naj se vedno pozanimajo, ali lahko vplivajo na zdravila.
 • Skupaj z zdravili naj ne uživajo alkoholnih pijač.

Za lažje in uspešnejše zdravljenje naj starostniki uporabljajo osebno kartico zdravil .
V veliko pomoč pri uporabi zdravil je tudi priloženo navodilo za uporabo zdravila, zato naj ga starostniki natančno preberejo in nikar ne zavržejo.
Upoštevati je potrebno navodila za shranjevanje zdravil. Zdravila se hranijo izven dosega otrok!


Vloga lekarniškega farmacevta pri pravilni in varni uporabi zdravil pri starostnikih

Lekarniški farmacevti lahko veliko pripomoremo h kakovosti poznejših let: z aktivnostmi za preprečevanje in obvladovanje bolezni, s svetovanjem za pravilno, varno in učinkovito zdravljenje ter s svetovanjem za zdrav življenjski slog.
Priporočljivo je, da imajo starostniki izbrano lekarno. Tako ima farmacevt pri svetovanju starostniku za pravilno in varno uporabo zdravil na voljo več informacij o njegovih boleznih ter tudi o tem, katera zdravila in druge izdelke bolnik uporablja za ohranjanje in varovanje zdravja. Večja je tudi stopnja zaupanja.
Neželeni učinki zdravila so običajno znani in pričakovani neželeni učinki, ki pa se pri posameznikih izrazijo v različnih jakostih. Pri starejših osebah so lahko povzročeni tudi z jemanjem zdravila v predpisanem pravilnem odmerku. Včasih je težko razlikovati med neželenimi učinki zdravila in normalnim staranjem. Ker so neželeni učinki lahko moteči, naj starostnik ne preneha z jemanjem zdravila, ampak se posvetuje z zdravnikom ali farmacevtom. Pogosto se lahko s spremembo odmerka, drugačnim načinom jemanja ali spremembo zdravila izognemo ali zmanjšamo neželeni učinek. Posebej naj bodo starostniki pozorni pri prvem jemanju zdravila, pri spremembi odmerka ali ukinitvi zdravila. Starostniki naj se pozanimajo tudi, ali zdravilo zmanjša psihofizične sposobnosti in s tem vpliva na sposobnost upravljanja vozil in delo s stroji. Če opazijo, da se izrazijo navedeni neželeni učinki, naj vprašajo zdravnika ali farmacevta za nasvet.
Zaradi jemanja več zdravil hkrati ter spremenjenega odziva in delovanja starejšega organizma na zdravila, je pri starostnikih pogostejše in nemalokrat tudi izrazitejše neželeno medsebojno delovanje zdravil (interakcije). Medsebojno delovanje je lahko med zdravili, med zdravili in zdravili rastlinskega izvora, med zdravili in boleznijo, med zdravilom in hrano, med zdravilom in alkoholom, med zdravilom in cigareto … Posledice interakcij se pokažejo kot neželeni učinki, nedelovanje zdravila, zmanjšano ali povečano delovanje zdravila, povečana toksičnost ... Medsebojno delovanje med zdravili se upošteva pri predpisovanju in izdajanju zdravil. Zato je pomembno, da imata zdravnik in farmacevt v lekarni informacije, katera zdravila z režimom izdaje na recept in tudi brez recepta starostnik uporablja. Enako velja za prehranska dopolnila, saj lahko vstopajo v neželeno medsebojno delovanje z zdravili. Kot pomoč si pripravite osebno kartico zdravil.
Starostniki lahko vprašajo za nasvet v lekarnah tudi pri zdravstvenih težavah. V kolikor presodimo, da lahko težave rešijo s samozdravljenjem in s spremembo življenjskih navad, bomo ustrezno svetovali. Če pa bodo težave resnejše, bomo bolnika napotili k zdravniku.
Tudi pri uporabi zdravila brez recepta naj se starostniki posvetujejo s farmacevtom. Starostnik naj vedno pove farmacevtu, katera druga zdravila še uporablja. Farmacevt bo nato izbral najprimernejše zdravilo ali pa starostnika napotil k zdravniku.
Starostniki morajo vedeti, da prehranska dopolnila niso zdravila, vendar lahko vplivajo na delovanje zdravil. Njihova nekontrolirana in prekomerna uporaba je lahko nevarna. Zlasti je nevarna uporaba prehranskih dopolnil, ki se prodajajo »od vrat do vrat« in preko medmrežja. Ker so v enakih oblikah kot zdravila, prodajalci zavajajo z njihovimi zdravilnimi učinki. Zato naj bodo starostniki previdni in kakovosten pripravek rajši poiščejo v lekarni, kjer bomo dodali tudi nasvet!

Pri pravilni in varni uporabi zdravil lahko veliko pomaga starostnikom prav lekarniški farmacevt. Da ne bi izpustili pomembnih vprašanj, si jih starostnik lahko doma tudi zapiše.


Pomoč svojcev in skrbnikov

K varni, pravilni in učinkoviti uporabi zdravil lahko veliko pripomorejo tudi svojci. Starostnikom lahko pomagajo pripraviti seznam zdravil (osebna kartica zdravil) ali vnaprej pripravijo zdravila, ki jih morajo vzeti v enem dnevu ali tednu. Pri tem se lahko uporabi tudi posebne razdelilnike za zdravila. Pri izdelavi seznama zdravil je dobro, da sodeluje tudi farmacevt, ki bo tudi svetoval o pravilni in varni uporabi zdravil in opazil morebitno medsebojno delovanje med zdravili, prehranskimi dopolnili in drugimi izdelki za ohranjanje zdravja.

 

Vir: O pravilni in varni uporabi zdravil. Zdravila in starostniki, Avtorji prispevkov Polonca Fiala … (et al.): Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2010.


Datum pregleda informacije: julij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje