Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Zdravila za ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila za preprečevanje nastanka krvnih strdkov

Zdravila za preprečevanje nastanka krvnih strdkov v telesu zavirajo različne snovi, ki sodelujejo pri procesu strjevanja krvi. Pravimo, da redčijo kri, kar preprečuje nastajanje nevarnih krvnih strdkov in zamašitev krvne žile v telesu. Na voljo so v obliki tablet oziroma kapsul ter injekcij. Bolnik mora poznati namen uporabe teh zdravil, upoštevati navodila zdravnika in farmacevta za uporabo ter nasvete za spremljanje in preprečevanje nastanka neželenih učinkov, zlasti krvavitev.


Zmanjšajo tveganje za smrt zaradi bolezni, povezane s srcem ali krvnimi žilami

Zdravila za preprečevanje nastanka krvnih strdkov zmanjšajo nevarnost, da bi krvni strdek zamašil krvno žilo v možganih ali telesu. Uporabljajo se na primer za zmanjšanje tveganja za ponovni srčni napad, pri odraslih bolnikih z motnjo srčnega utripa (atrijsko fibrilacijo) in dodatnimi ogrožajočimi dejavniki, za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov v venah po vstavitvi umetnega kolka ali kolena pri odraslih, za zdravljenje krvnih strdkov v venah nog in pljučih ter za preprečevanje njihovega ponovnega pojava v venah nog in pljučih pri odraslih.


Bolnik mora natančno upoštevati navodila za jemanje zdravil in se natančno opazovati

  • Za največjo možno zaščito pred nastajanjem krvnih strdkov naj bolnik nikoli ne izpusti ali pozabi vzeti predpisanega odmerka zdravila. Bolnik naj tudi ne preneha jemati zdravila, ne da bi se prej posvetoval z zdravnikom, saj se lahko tveganje za nastanek krvnih strdkov poveča. V primeru izpuščenega odmerka naj upošteva navodila za ukrepanje, ki so za tak primer navedena v priloženem navodilu za uporabo. Te informacije lahko bolnik dobi tudi v lekarni.
  • Pred začetkom zdravljenja in med zdravljenjem mora bolnik obvestiti zdravnika in farmacevta, če jemlje, je pred kratkim jemal ali pa bo morda začel jemati katero koli drugo zdravilo, dosegljivo na recept ali brez recepta. Enako velja za prehranska dopolnila. Drugi sočasno uporabljeni izdelki lahko zmanjšajo ali povečajo učinek teh zdravil.
  • Pred katerim koli kirurškim posegom ali invazivnim postopkom naj bolnik obvesti zdravnika, da jemlje zdravila za preprečevanje nastanka krvnih strdkov.
  • Pri varfarinu je potrebno upoštevati vpliv vitamina K v hrani. Pri nekaterih drugih zdravilih ima pomemben vpliv način zaužitja kapsule oziroma sočasno zaužitje hrane. Pri zdravilih v obliki injekcij se je potrebno dobro podučiti, kako se ta zdravila dajejo v podkožje.


Najpogostejši in najnevarnejši neželeni učinek je krvavitev
Pri večini bolnikov se najpogosteje neželeni učinki pojavljajo kot modrice ali krvavitve. Nastopi lahko tudi večja ali huda krvavitev, ki je najresnejši neželeni učinek in lahko ne glede na mesto krvavitve povzroči invalidnost, življenjsko ogroženost ali je celo usodna. Takšne krvavitve včasih niso vidne. Če nastopi krvavitev, ki se ne zaustavi, ali nastopijo znaki prekomerne krvavitve (neobičajna oslabelost, utrujenost, bledica, omotica, glavobol, hiter in plitev srčni utrip, nepojasnjeno otekanje, kri v seču, ki je zato lahko rožnat ali rjavkast, rdeče ali črno blato, izkašljevanje ali bruhanje krvi ali vsebine, podobne kavni usedlini), naj se bolnik nemudoma posvetuje s svojim zdravnikom. Večja pozornost je potrebna tudi pri hudi poškodbi, na primer zlomu kosti, poškodbi glave ali kakršnikoli poškodbi, zaradi katere je bila potrebna operacija.

K zmanjšanju tveganja za nastop krvavitve kot neželenega učinka teh zdravil lahko veliko prispeva bolnik z natančnim upoštevanjem podanih navodil, spremljanjem svojega zdravstvenega stanja in opazovanjem morebitnih krvavitev. Izogibati se je potrebno situacijam, kjer je večja nevarnost za nastop krvavitve. Bolnik mora imeti vedno pri sebi seznam vseh zdravil in drugih izdelkov, ki jih uporablja. Tak seznam lahko izdelamo tudi v Gorenjskih lekarnah, kjer smo na voljo tudi za vsa vprašanja glede pravilne in varne uporabe zdravil za preprečevanje nastanka krvnih strdkov.


Datum pregleda informacije: julij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec


Anketa


Iskanje