Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Alkohol kot topilo v ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Alkohol kot topilo v izdelkih za otroke

Nekatera zdravila in prehranska dopolnila za otroke vsebujejo tudi alkohol, kot pogosto imenujemo etanol v pogovornem jeziku. Vzroki za to so lahko različni. Izdelki lahko vsebujejo alkohol kot ekstrakcijsko topilo, največkrat pri predelavi svežih ali posušenih zdravilnih rastlin. Tako se iz droge lahko izolira več sestavin, ki so dobro topne v alkoholu in v vodnem izvlečku ne bi bile prisotne oziroma bi bile prisotne v manjši količini. Tak primer so izdelki zdravilnih rastlin z eteričnimi olji. Rastlinske izvlečke lahko uporabljamo notranje (npr. tinkture uživamo po kapljicah) ali zunanje na koži za vtiranje, razredčene pa v obliki oblog. Alkohol lahko služi tudi kot sredstvo za konzerviranje.
 

Priporočila glede izdelkov za otroke

Marsikatero zdravilo, ki je namenjeno uporabi odraslim, ni primerno za otroke. Še zlasti za dojenčke, pri katerih mehanizmi izločanja in presnove preko jeter in ledvic ter imunski sistem niso docela razviti. Tudi razgradnja alkohola pri malčkih poteka počasneje. V splošnem tako velja, da dojenčki in mali otroci ne bi smeli uživati alkohola. Vendar pa so v zdravilih, ki so namenjeni otrokom, odmerki zaužitega alkohola neznatni, če se zdravilo jemlje krajši čas v priporočenih količinah.
 

Kaj je dobro vedeti ob jemanju zdravila, ki vsebuje alkohol?

V splošnem Evropska Agencija za zdravila priporoča, naj se izdelki rastlinskega izvora, ki vsebujejo alkohol, ne uporabljajo pri otrocih, mlajših od dveh let, razen v primeru, ko je uporaba utemeljena (na primer alkohol kot ostanek topila). Potrebno se je izogibati sočasni uporabi več izdelkov, ki vsebujejo alkohol. Priporočeno odmerjanje je na vsake 4 ure ali dlje, da se izognemo kopičenju učinkovine. Pri otrocih, mlajših od 6 let, mora biti zdravljenje, ki presega 1 teden, ustrezno utemeljeno. Izdelki rastlinskega izvora, ki vsebujejo večje količine alkohola, morajo biti polnjeni v vsebnike z za otroke varno zaporko. Informacije o vsebnosti alkohola zdravil rastlinskega izvora morajo biti navedene v navodilih za uporabo. Alkohol lahko vpliva na vsrkavanje in razgradnjo nekaterih zdravil, zato je potrebna previdnost pri sočasni uporabi zdravil, ki vsebujejo alkohol, z ostalimi zdravili.
Dovoljena vsebnost alkohola v izdelkih rastlinskega izvora še ni poenotena znotraj držav Evropske Unije, zato se lahko zgodi, da je enak izdelek v posamezni državi različno starostno omejen (na primer, nekje bodo kapljice za uživanje priporočene od 4. leta dalje, drugje pa od 6. leta dalje).
 

Hrana in alkohol

Ste vedeli, da tudi številna živila vsebujejo alkohol? Na primer jabolčni sok, rženi kruh, kefir in sadje- vsi vsebujejo alkohol. Z 200ml jabolčnega soka zaužijemo približno 1g alkohola. Za primerjavo, Sirup za izkašljevanje za otroke Galenskega laboratorija Gorenjskih lekarn pa v priporočenem enkratnem odmerku (1 mala žlica) vsebuje manj kot 0,1g alkohola.


Označevanje

Alkohol spada med pomožne snovi, ki jih je potrebno v skladu Pravilnikom o označevanju in navodilu za uporabo zdravil za uporabo v humani medicini, navajati na ovojnini. V primeru, da vsebuje enkratni zaužiti odmerek manj kot 100mg alkohola, ta navedba zagotovi staršem in otrokom, da gre za majhne količine alkohola v zdravilu. Kadar pa en odmerek vsebuje 100 mg – 3 g alkohola, mora biti v  navodilu za uporabo naveden enakovreden volumen piva ali vina. Dodano mora biti opozorilo, da je škodljivo za tiste, ki trpijo za alkoholizmom ter da morajo biti na vsebnost alkohola pozorne nosečnice in doječe matere, otroci in skupine z velikim tveganjem, kot so bolniki z jetrnimi obolenji ali epilepsijo.

Beseda alkohol pri otrocih tako nujno ne pomeni rdečega alarma. Zdravila rastlinskega izvora, ki vsebujejo alkohol in so namenjena otrokom, so ob upoštevanju starostne omejitve, priporočenih odmerkov in kratkotrajni uporabi - varna.

Slovarček:
tinktura- tekoči pripravek, pridobljen iz enega dela rastlinske droge in petih oziroma desetih delov ekstrakcijskega topila, ki je običajno 70-odstotni etanol


Datum priprave informacije: december 2015

Datum pregleda informacije junij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje