Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> UŠIVOST - res nadloga ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
UŠIVOST - res nadloga preteklih generacij?

Ob besedi ušivost pogosto pomislimo na težavo preteklih generacij, vendar pa je problematika danes še kako aktualna. S problemom se najpogosteje srečujemo v večjih skupinah ljudi, kot so vrtci, šole in drugi zavodi. Uši se da uspešno odpraviti, zelo pomembno pa je, da ukrepamo dovolj hitro, razsodno in natančno. Odveč je zgražanje ali sramovanje; znano je namreč, da se uši najbolje počutijo ravno na čistem lasišču. Pomembno je, da hitro ukrepamo in o tem obvestimo tudi okolico.

Prvi znak, da imamo uši, je nenaden pojav močnega srbenja lasišča in rdečine po lasišču. Uši se namreč prehranjujejo s človeško krvjo, pri čemer nastanejo drobne ranice, ki so lahko potencialni vir nadaljnje okužbe. Zaradi gibanja in hranjenja uši povzročajo močno srbenje.

V Sloveniji se najpogosteje pojavlja NAGLAVNA UŠ (siva uš, Pediculus humanus capitis). Gre za približno 3mm velik insekt, ki se naseli na lasišču; najpogosteje v predelu senc, za ušesi in na tilniku. Odrasla uš izleže približno osem belih jajčec (gnid) na noč, ki jih prilepi na začetek lasu. Po približno 7 do 9 dneh se izleže mlada uš, ki jo imenujemo nimfa. Po 7 do 13 dneh pa odrasle uši lahko zopet ležejo jajčeca. Razvojni ciklus naglavne uši traja torej približno 18 dni, pogoj je temperatura 28-32 ºC. Življenjska doba odrasle uši je en mesec.

S človeka na človeka se uši prenašajo ob neposrednem stiku glave z glavo. Najbolj dovzetni so otroci. Prenos pa je možen tudi z obleko, posteljnino in drugimi skupnimi predmeti (kape, glavniki, brisače, plišaste igrače,...). Okužba je možna tudi v bazenih, saj uši odlično plavajo. Brez človeškega gostitelja lahko zajedavci preživijo nekaj dni.


Kaj storiti, ko se pojavijo uši?

Ko se uši pojavijo, je zelo pomembno, da pregledamo vse osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo (ne smemo pozabiti na družinske člane). Najlaže to storimo tako, da lase prečešemo z gostim glavnikom nad umivalnikom. Kadar ne opazimo posebnosti, nadaljujemo z rednim vsakodnevnim pregledovanjem lasišča.
Pri okuženih osebah čimprej uporabimo primerne izdelke proti ušem, ki so na voljo v lekarnah. Uši in gnide uničimo s pravilno uporabo sintetičnih in rastlinskih sredstev v obliki kremnih šamponov, losjonov, gelov ...

Sočasno z ukrepi odstranjevanja uši pa čim prej začnemo izvrševati tudi Higienske ukrepe med okužbo (preberi s klikom)


Splošen postopek odstranjevanja naglavnih uši:

 • izdelek proti ušem nanesemo enakomerno po vsem lasišču (suho ali mokro lasišče glede na navodila proizvajalca) in pri tem pazimo, da prekrijemo celotno lasišče
 • izdelek pustimo učinkovati toliko časa, kolikor je predpisano (zelo pomembno je natančno upoštevanje navodil posameznega preparata)
 • če izdelek proti ušem zaide v oči, nos ali usta, ga speremo z veliko količino vode
 • izdelek proti ušem nato temeljito speremo in prečešemo lase z gostim glavnikom, da odstranimo ostanke gnid in uši
 • če želimo biti karseda uspešni že v prvem poskusu, preostale gnide z las odstranimo ročno - z nohti
 • glede na navodilo proizvajalca postopek ponovimo
   

Pomembno je vedeti: 

 • nobeden od izdelkov ni 100% zanesljiv (običajno izdelki proti ušem - pedikulocidi uničijo le žive uši, ne pa tudi gnid iz katerih se v sedmih dneh razvijejo nove uši), zato moramo postopek razuševanja po sedmih dneh ponoviti. V lekarnah opažamo, da je neupoštevanje tega navodila najpogostejša napaka staršev ali skrbnikov.
 • vmes vsakodnevno umivamo lase z navadnimi šamponi, svetuje se tudi uporaba balzama, ki lase naredi gladke in mehke, kar otežuje oprijemljivost jajčecem
 • priporočljivo je tudi vsakodnevno razčesavanje in mehansko odstranjevanje morebitnih gnid (pri tem si lahko pomagamo tudi z elektronskim glavnikom, ki ga lahko kupimo v lekarni)
 • priporočljivo je, da poteka zdravljenje vseh okuženih oseb hkrati
 • izdelkov proti ušem ne uporabljamo v preventivne namene (pojav odpornosti)


Kateri izdelki proti ušem so na voljo in kako jih pravilno uporabimo?

V lekarni imamo na voljo različne oblike preparatov proti ušem: losjone v pršilu, šampone in balzame, ki so namenjeni uničevanju uši ali kot preventiva. Določenim izdelkom je dodan tudi glavnik, ki je namenjen za lažje odstranjevanje uši in gnid. Glavnik se lahko kupi tudi posamezno, obstaja pa celo elektronski glavnik, ki sproži blag električni sunek in na ta način uniči uši. Preventivno so na voljo tudi šamponi z eteričnim oljem sivke ali gumice za lase, ki vsebujejo eterična olja.

Preparati se med seboj razlikujejo po načinu uporabe, trajanju nanosa ter potrebi po ponavljanju tretmajev.  Izdelki, ki so trenutno na voljo v lekarnah, vsebujejo naravne učinkovine – izvlečke kokosovega olja in eteričnih olj (janež, indijska melija, sivka …). Na uši delujejo mehansko, tako da jih obdajo s filmskim ovojem. Uši se tako zadušijo in poginejo. Pri gnidah, ki so pritrjene na lase, losjon raztopi vezivo, s katerim so pritrjene, gnide pa zato propadejo.

Večina preparatov je primerna za uporabo pri otrocih po dopolnjenem 6 mesecu starosti, vendar obstajajo izdelki, ki so primerni za uporabo pri otrocih  šele po 1. oziroma 2. letu starosti, zato je pred uporabo potrebno natančno prebrati navodila proizvajalca.


Datum pregleda informacije: september 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne

 

 


Anketa


Iskanje