Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Pogoste napake pri ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pogoste napake pri odmerjanju sirupov pri otrocih

Pogosto se pri otrocih uporabljajo farmacevtske oblike v obliki peroralnih tekočin. To so t.i. sirupi ali suspenzije, ki so namenjeni aplikaciji skozi usta. Antibiotiki za otroke so najpogosteje prav v obliki suspenzije. Pred uporabo je stekleničko potrebno vedno dobro pretresti. S tem dosežemo, da vsak odmerek vsebuje ustrezno količino učinkovine. Pomembno je, da otroku dajemo zdravilo pravilno, saj je le tako lahko učinkovito. To pomeni v ustreznem časovnem intervalu, predpisan čas zdravljenja ter v pravilnem odmerku. Odmerek zdravila predpiše zdravnik, v lekarni pa od lekarniškega farmacevta ponovno dobite navodila o odmerjanju in pravilnem jemanju zdravila.

Če zdravnik predpiše, da mora otrok jemati zdravilo trikrat na dan, pomeni to zjutraj – ko se zbudi, opoldne – okoli kosila in zvečer – preden gre spat, približno na tretjino dneva.

Če pa zdravnik predpiše, da je treba dajati zdravilo na 8 ur, to pomeni natanko na 8 ur (na primer ob 6h, ob 14h in 22h).

Za pravilno odmerjanje moramo uporabiti odmernike (merilno žličko, brizgo …), ki so priloženi zdravilu, in ne jedilnih ali čajnih žlic, ker tako odmerjanje ni dovolj natančno. To je pokazala tudi ameriška raziskava, ki so jo v letih 2013-2014 izvedli na treh pediatričnih klinikah, v kateri je sodelovalo 2110 staršev. Starši so odmerili tri različne odmerke, pri čemer so uporabili tri različne odmernike (merilni lonček in 2 različni brizgi). Več kot 80 odstotkov staršev je vsaj enkrat z več kot 20- odstotnim odstopanjem odmerilo zdravilo in več kot 20 odstotkov staršev jih je vsaj enkrat naredilo veliko napako pri odmerjanju- kar pomeni, da so otroku dali več kot dvakratni odmerek. Pokazalo se je, da je manj napak pri uporabi brizg, posebno pri majhnih odmerkih. Odmerjanje, pri katerem se je uporabil izraz čajna žlička, se je izkazalo za manj zanesljivo v primerjavi z oznako v mililitrih.

Pred dajanjem zdravila otroku vedno preverite oznake na priloženi žlički, brizgi ali merilnem pokrovčku oziroma lončku. Če želi otrok vzeti zdravilo s svojo priljubljeno žličko, vseeno odmerite zdravilo s priloženo žličko ali brizgo in ga nato prelijte v njegovo žličko.

Ob izdaji zdravila v lekarni lahko vedno povprašate farmacevta glede nejasnosti odmerjanja in pravilnega jemanja sirupov in suspenzij pri otrocih.

 

Datum priprave informacije: februar 2017
Pripravila: Polona Gabrovšek, mag. farm.  

 

Slovarček

SIRUP - farmacevtska oblika sladkega okusa, ki vsebuje najmanj 45% saharoze ali drugega sladila

SUSPENZIJA - razporejenost netopnih trdnih delcev zelo majhne velikosti v ustrezni tekoči (poltrdni ali trdni) podlagi


Anketa


Iskanje